Bizim Evde Patron Kim ?

BİZİM EVDE PATRON KİM?

Patron: Bir kuruluşta makam bakımından yetkili kimse. Bir kurumun sahibi, başı, işvereni. Bu, kelimenin sözlük anlamı. Bu seminerde kurumu ev, kurumun sahibini aile kabul edeceğiz ve kurumun patronunun kim olması gerektiğini ve yetkisinin sınırlarını konuşacağız. Bu noktada aileleri üçe ayırabiliriz:

1 )Çocuğun patron olduğu aileler,

Bu tür ailelerde, o akşam ne yemek yeneceğine, tüm hafta sonunun nasıl geçirileceğine, aileye bir kardeşin eklenip eklenmeyeceğine, vb. çocuğun tercihleri ve talepleri doğrultusunda karar verilir. Bu ailelerdeki ebeveynler çocuğun özbakımı konusunda adeta bir “köle” gibi hareket ederler. Ebeveynlerin yeterlilik duyguları, durumun bu noktaya gelmesinde etkilidir.

2 )Dışarıdan patronu olan aileler,

Bu tür ailelerin sanki bir yönetim kurulu vardır ve bu kurulun en ve tek yetkili kişisi çekirdek aile dışındandır. Bu ailelerde ebeveynin kim olduğu belli değildir. Dolayısıyla kimin evlat olduğu da karışmıştır. Çocuğun o gün okula gidip gitmeyeceğine, yediği yemeğin yeterli olup olmadığına karar veren de bu çekirdek aileden değildir.

3) Ebeveynin patron olduğu aileler,

Hızlı düşünebilen, kendisini ve çocuğunu yeterince tanıyan, ailedeki bireylerin hata yapabilmesine katlanabilen ebeveynin olduğu ailelerdir. Bu tür ebeveynler birbirlerine ve çocuklarına gerektiğinde yardımcı, gerektiğinde de destek olabilen aileleri kurarlar. Fakat bazı durumlarda bu tür ebeveynler farkında oldukları güçlerini çocuğun iyiliği adına çocuğu hiçe sayarak kullanabilirler.

İdeal durum;

Aileyi çekirdek aile, partnerini eşi, karar merciini de kendi yaşam özellikleri olarak gören, her zaman yeni fikirlere açık ve gücün duygudan değil deneyimden geldiğini gören ebeveynler olabilmek. Ve çocuğumuzu dış hayat koşullarına hazırlama çabasını göstermek.

18ay-3yaş için:

Tehlikelere karşı koruyan,
Özbakımı için yürekleyen, destekleyen,
Çocuğun maddi değil manevi ihtiyaçlarını öne çıkaran ebeveyn olmak.
3yaş-6yaş için;

Olayları değerlendirmesine, tehlikeleri görmesine yardımcı olan,
Özbakımına çocuk ihtiyaç duydukça destek olan,
Çocukla yaşadıklarını değerlendirmede ne kadar? sorusunu değil, ne?-nasıl? sorularını önemseyen ebeveyn olmak.

Hazırlayan: Uzman Klinik Psikolog Funda Akkapulu

Yorum Yazın