Duvarsız Eğitim: Doğada Duvarsız Eğitim

Doğada Duvarsız Eğitim

 

Bebekler ve çocuklar çevreleri ile etkileşim içinde öğrenirler. Zengin uyarıcı çevre, ihtiyaç duyulan öğrenme fırsatlarını sunar. Çevresel koşulların çeşitliliği ve zenginliği gelişimi bütüncül olarak etkiler. Yapılan araştırmalara göre doğal çevre ile etkileşim halinde olmak ve doğadaki deneyimler çocukların öğrenme yaşantılarında dikkat çekici ve kalıcı izli davranış değişiklikleri oluşturmaktadır. Doğadaki doğal mekânsal farklılıklar ve biyo çeşitlilik öğrenmeye istekli, doğuştan meraklı çocuklara keşif yolculuğunun kapılarını açmaktadır.

Doğanın çocukların gelişimine sayısız katkıları vardır. Doğal yaşamın zenginliği merak, ke- şif ve deneyim yoluyla çocuklara dikkat, odaklanma, gözlem, neden- sonuç ilişkisi kurma, eleştirel düşünme için etkileyici fırsatlar sunar. Bilimsel düşünme becerileri gelişir.

Doğada doğal ürünler, esnek parçalarla kurdukları oyunlar ile problem çözme ve yaratıcı düşünme becerilerini geliştirirler. İş birliği yapmayı öğrenirler. Gözlemleri yoluyla yeni keli- me ve kavramlarla tanışırlar. Risk alma da daha girişimci davranmaya başlayarak öz düzenleme becerilerini geliştirirler. Özgüvenlerinde artış gözlenir. Düz olmayan engebeli ve eğimli arazilerde yürürken, ağaçlara tırmanmaya çalışırken denge ve koordinasyon becerilerinin yanı sıra mücadelecilik, kararlılık ve vazgeçmemeye ilişkin karakter değerlerini içselleştirirler.

Doğada her türlü hava koşulunda düzenli zaman geçirmenin çocukların fiziksel sağlıklarını koruyup alerjik reaksiyonlara karşı bağışıklıklarını geliştirdiği araştırmalar ile ortaya konulmuştur.

Diğer taraftan insan soyunun devamı ve diğer tüm canlıların varlığını sürdürebilmesinde içinde yaşadığımız gezegenin yaşamsal varlığının korunması için sürdürülebilir çevre bilin- cinin bireylere kazandırılması gerekmektedir. Doğa ile etkileşime geçerek bağ kuran çocuklar ekosisteme özengöstermekte ve saygı duymaktadırlar.

Günümüzde sınırlı okul ortamları çocukların yüksek öğrenme potansiyellerini karşılamakta yetersiz kalmaktadır Diğer taraftan özellikle kentlerde park ve sokaklarda ki güvenlik sorunları çocukların açık alanlarda özgürce oyun oynamalarına engel oluşturmaktadır Büyüme çağındaki çocukların gelişimsel gereksinimlerini destekleyen alternatif öğrenme ortamlarına ihtiyaç vardır.

Doğada Duvarsız Eğitim modeli okul programına entegre edilerek çocukların bugünkü gelişimsel gereksinimlerini bütüncül olarak karşılarken, gelecekte de doğayı koruyan, doğaya saygılı bireyler yetişmesine güçlü bir başlangıç oluşturmaktadır.

Pelikan Akademi düzenli doğa ziyaretleri ile çocukları duvarsız öğrenme ortamları ile buluşturmaktadır.

 

Şükran Evirgen

Duvarsız Anaokulu Kurucusu

Yorum Yazın