Okulumuzdan Fotoğraflar

Çember Zamanı

Beraber Saat (Çember Zamanı):

Çember Zamanı olarak da adlandırılan Beraber Saat zamanında çocuklar ve öğretmenler birbirlerini görebilecek şekilde bir yuvarlak oluşturur ve 15-20 dakika boyunca Küçük Grup Zamanı konularıyla paralel etkinlikler yaparak diğer gün hakkında konuşulur. Çember Zamanı’nda her çocuk aynı etkinlikle aynı anda faaliyet yürütür ve büyük bir gruba katılma, paylaşma, kendi fikirlerini ifade etme, taklit etme yeteneklerini geliştirirler. Çocuklar, eğlenceli aktivitelerle eğlenirken, lider ve izleyici olmayı deneyimler. Öğretmenler, bu etkinlik sürecinde anahtar deneyimleri sosyal bir ortam içerisinde sağlayarak çocukları gözlemlerler. Çember Zamanı, günlük akışın günün başında ve sonunda yapılır.

Grup Çalışması

Küçük Grup Zamanı (KGZ):

Küçük grup zamanında öğretmen 5 ile 8 çocukla, onlara anahtar deneyimler yaşatmak amacı ile çalışır. Öğretmenler bu zamanda yapacaklarını daha önceden planlar ve gerekli hazırlıkları yaparlar. Bu kararı çocukların ilgi ve becerileri şekillendirir. Öğretmen bu sürede çocukları gözlemler, anahtar deneyimi yaşamalarına destek olur daha sonra kullanılmak üzere yeni materyaller hazırlamayı planlar. Küçük Grup Zamanı, öğretmen için önemli bir gözlem sürecidir. 20 dakikalık bir Küçük Grup Zamanı’nda öğretmen çocukların gelişimlerini daha yakından takip etme fırsatı bulur. Öğretmen, her bir çocuğa bireysel olmak üzere etkinlik ve materyallerini verir. Çocuklar, bu materyalleri nasıl kullanacaklarını nasıl kullanacakları hakkında karar verir ve seçim yaparlar. Bu seçimler öğretmenin amaçladığı hedeflere uygun olmayabilir. Çocuklar kendi kelimeleriyle neler yaptıkları hakkında konuşurlar. Öğretmen çocuklara materyalleri verdikten sonra gözlemler, destekler, çocukların etkinliklerine de katılırlar ve onları daha da zor, karmaşık şeyler yapmaya teşvik eder. Yaratılan öğrenme ortamında yeni materyaller ve problemlerle çalışma, karşılaşma fırsatı bulurken, yetişkinler de çocuklarla ilişki kurma, her çocuk hakkında her gün yeni şeyler öğrenme ve bunları kaydetme fırsatı bulurlar. Küçük Grup Zamanı’nı planlama yolları tecrübe, yeni materyal, çocukların ilgileri ve bir anahtar deneyimle olarak sıralanabilir.

Okulumuz

Planla, Yap ve Hatırla (PDR)

Planla, Yap ve Hatıla süreci High Scope Etkin Öğrenme Yaklaşımı’nın merkez noktasıdır. Etkin öğrenmenin tüm unsurlarını içinde barındırır. (Materyal, kullanma, seçim, bellek, çocukların dili kullanımı ve yetiştin desteği) Planlama, Çalışma ve Hatırlama sıralı faaliyeti High Scope günlük program akışının ana faaliyetidir, yaklaşık bir buçuk saat sürdüğü için günün en uzun bölümüdür.

Plan Zamanı:

Pelikan Akademi öğrenme ortamında çocuklar her günü planlarlar, Plan Zamanı’nda çocuklar ve öğretmenler bir araya gelerek her çocuğun neler yapmak istediği, bunları nasıl yapacağı hakkında konuşurlar. Bunu hem planlama için ayrılan sürede hem de gün boyunca ne yapmak istediklerini düşündüklerinde yaparlar. Planlama, içten gelen amaçların önceden görülebilen eylemleri şekillendirdiği bir düşünme sürecidir. Çocuklar, plan yaptıklarında kişisel bir amaçla ya da istekle işe başlarlar.

Çalışma Zamanı:

Çalışma Zamanı’nda çocuklar Plan Zamanı’nda tasarladıkları projelerini gerçekleştirirler. Pelikan Akademi’de çocuklar yeni materyalleri incelemek, becerilerini geliştirmek, yeni fikirler belirtmek ve bildiklerini zenginleştirmek için çevreyi kullanırlar. Çalışma zamanı, çocukların yön verdiği, öğretmenin gözlemlediği, planlarını geliştirip zenginleştirdiği, problem çözmede onlara yol gösterdiği bir zaman dilimidir. Çocuklara merak ettikleri ve yaşantıları hakkında kendi kendine karar verme olanağı sağlar. Bu sayede çocuklar kendilerini fikirleri olan bunları uygulayabilen ve çevreleri üzerinde etkileri olan bireyler olarak görürler. Çocuklar yetişkinleri ise gerektiğinde kendilerine yardım eden kendi düşünce ve çabalarını takdir edip destekleyen bireyler olarak görürler. Pelikan öğretmenleri bu süre içinde çocuğu dikkatlice gözlemler, çocuğun nelere ilgi duyduğuna dikkat eder, problemlere nasıl yaklaştığını, onları nasıl çözdüğünü öğrenmeye çalışır. Her bir çocuğa dair ipuçları edinip, onlarla çalışır, onların oyunlarını destekler, teşvik eder, genişletmeye ve büyütmeye çalışır.

Hatırlama Zamanı:

“Öğrenme, amaca yönelik bir belleği gerektirir.” Donald Norman

Çocuklar genellikle merak ettikleri ve kendileri için heyecan uyandıran şeyleri hatırlarlar. Hatırlama Zamanı, çocukların Çalışma Zamanında yaptıklarını anımsayarak oluşturdukları çalışmaları veya kullandıkları materyalleri göstererek, tarif ederek, yaptıklarının resmini çizerek veya taklidini yaparak öğretmen ve arkadaşlarıyla paylaşıp, değerlendirdikleri bir aşamadır. Böylelikle Plan ve Çalışma Zamanı’nı tamamlayarak, yaptıklarını hatırlar sonra Plan, Çalışma ve Hatırlama Zamanları arasındaki ilişkiyi kurar. Bununla hareketlerini bir bütün olarak görerek bunlardan sorumlu olmayı öğrenir.